Tot ce ne inspiră

Arta Celtica – Un stil contopit al culturilor europene

colier torc arta celtica 1

Arta Celta este asociata in general cu oamenii care vorbeau limbi Celte, incepand cu preistoria si pana in perioada moderna. Arta Celta este dificil de definit, acoperind o lunga perioada de timp, culturi si locuri. Multi arheologi se refera la “Celti”, incepand cu anul 1000 i.Hr si pana la cucerirea de catre Imperiul Roman.

Arta Celta a fost influentata considerabil din surse non-Celte, insa stilul de baza a ramas fidel figurilor geometrice fata de cele figurative care de altfel sunt foarte stilizate atunci cand totusi sunt folosite. Forme circulare energice, triscele (motive care contin o tripla spirala intr-o simetrie rotationala) si spirale sunt caracteristice. O mare parte din ceea ce s-a pastrat peste milenii sunt obiecte realizate din metale pretioase, insa este cunoscut faptul o mare parte din obiectele de arta realizate in lemn sau piatra nu au fost pastrate pana in zilele noastre.

In mod tipic, arta Celta este ornamentala, aceasta evita liniile drepte si rareori face folosinta de simetrie, fara sa imite natura, deseori implicand un simbolism destul de complex.

Stilul “La Tène”, denumit astfel dupa o zona in Elvetia, apare brusc in peisaj odata cu posibile evenimente sociale ale vremii, cand marile asezari ale vremii, tind sa aglomereze zona de nord-vest a continentului. Cultura La Tene pare a fi influentata de zona Mediteraneana – Greaca si Romana. Printre motivele folosite, altele decat cele clasice enumarate mai sus, se numara module vegetale, variatii de animale reale si fantastice (dragoni). Niciunul dintre acestea nu isi propunea sa imite natura in detaliu ci mai degraba aveau un aspect stilizat si decorativ. Pe unele obiecte au fost gasite de asemenea forme simplificate de pasari, fete umane etc.

Printre obiectele pastrate pana in ziua de azi se numara boluri mari cu toarta, pagini “carpeta” in manuscrise religioase (pagini ornamentate cu motive geometrice sau zoomorfe), cruci inalte din piatra si cruci incrustate in forme rectangulare de pietre funerare, calendare celtice etc.

Lasă un răspuns